• Björkhantverk från Hälsingland
Fri frakt över 600:- / Betala säkert via Klarna/ Lokaltillverkat

Skötselråd för skärbrädor tillverkade av trä.

En av de många otroliga saker med en naturprodukt är att man med ganska okomplicerade åtgärder kan både förlänga dess livslängd, och åtgärda eventuella skador.

Detta gäller inte minst träskärbrädor. För även om de i grund och botten är väldigt tåliga produkter, så gynnas de ofta av lite extra omsorg och omvårdnad. Därför tänkte vi titta närmare på skötselråd för träskärbrädor.

Björkskärbräda i ändträ
Naturlig björkskärbräda med avfasade kortsidor

Men först fyra snabba tips.

1

Våra träskärbrädor är redan förbehandlade med skärbrädeolja och skärbrädevax och är redo att användas direkt vid leverans. 


2

Diskmedel och långvarig kontakt med vatten torkar ut trä. Så undvik maskindisk, och låt aldrig skärbrädan stå i blöt. Börjar skärbrädan se torr ut så är det dags att behandla den igen.

3

Att låta träskärbrädan torka helt mellan användning är ett naturligt sätt att hålla den fri från bakterier.

4

Naturligt slitage är oundvikligt. Och om man med tiden tycker att skärbrädan behöver en jämnare yta så finns det inget hinder för att helt enkelt bearbeta den med fint sandpapper. 

Värt att tänka på när det gäller skötsel av din skärbräda.

Värt att poängtera är att det inte finns några hemligheter när det kommer till att sköta träskärbrädor. Grundprinciperna är lika gamla som trähantverket i sig. 

Det som främst skiljer skötsel av träskärbrädor från annan trävård, är att man har att göra med en produkt som kommer att vara i kontakt med livsmedel. Därför rekommenderar vi att man inte behandlar sin skärbräda med något man inte skulle känna sig trygg med att konsumera.

Men vid inoljning rekommenderar vi at du använder livsmedelsgodkända oljor som är lämpliga för behandling av just träprodukter som kommer att vara i kontakt med livsmedel. Använd gärna en skärbrädeolja som är lukt- och smakfri och anpassad för skärbrädor

Kom ihåg regelbunden oljebehandling.

Våra skärbrädor levereras förbehandlade med livsmedelsgodkänd skärbrädeolja och vårt egna skärbrädevax. Därför är det inte nödvändigt att olja in din träskärbräda före användning.

Men om du tycker att lite extra förbehandling är på sin plats så rekommenderar vi skärbrädeolja eller skärbrädevax som är både livsmedelsgodkänd och lämplig för trä. Detta är en behandling vi föreslår att du gör någon gång i månaden. 

Björkhantverk har tagit fram ett färdigt underhållskit för skärbrädor som innehåller skärbrädeolja, skärbrädevax och en fin slipsvamp för att ta bort små märken i skärbrädan.

Vad använder man för olja för att behandla en träskärbräda?

Du bör använda en livsmedelsgodkänd olja som är lukt- och smakfri. Vi rekommenderar skärbrädeolja eller vit mineralolja eftersom den är både lukt- & smakfri och ger ett bra impregnerande skydd för din skärbräda.

 Du kan även använda bivax eller ett speciellt framtaget skärbrädevax för att skapa ett extra bra skydd för din träskärbräda. Vi rekommenderar aldrig att du använder matolja typ olivolja eller solrosolja på din träskärbräda då den kommer börja lukta och påverka smakerna på din mat efter en tid.

Vi på Björkhantverk använder först vit mineralolja för ett djupgående skydd och sedan slutbehandlar vi skärbrädorna med en blandning av skärbrädeolja och ekologiskt bivax. Denna blandning kallas för skärbrädevax och ger ett extra bra skydd och en lättskött träskärbräda.

Du kan göra din egen skärbrädevax genom att blanda vit mineralolja eller paraffinolja med bivax. Värm detta sedan försiktigt på en kastrull på spisen tills du får en genomskinlig lösning. Tappa upp i lämplig burk och låt svalna. 

Vad är skärbrädevax?

Skärbrädevax är en speciell blandning av livsmedelsgodkänd olja och bivax som framtagen för att ge ett extra bra skydd och finish för din träskärbräda eller serveringsfat av trä. Dessutom blir din skärbräda av trä mer lättskött om du använder dig av skärbrädevax

Vi på Björkhantverk använder först skärbrädeolja för ett djupgående skydd och sedan slutbehandlar vi skärbrädorna och serveringsfaten med skärbrädevax.

Gör så här för att behandla din skärbräda med skärbrädevax:

  1. Diska din skärbräda noggrant och låt den sedan torka riktigt innan du börjar med nästa steg.
  2. Gör någon av de bakteriedödande rengöringarna vi rekommenderar nedan på din skärbräda. Viktigt är att du sköljer av skärbrädan efter du är klar med den bakteriedödande rengöringen och låter din skärbräda torka riktigt igen innan du fortsätter.
  3. Smörj sedan in skärbrädan med skärbrädevaxet och låt den torka en stund. Upprepa behandlingen om skärbrädan fortfarande känns torr på något ställe.
  4. Torka av överflödigt skärbrädevax och låt den torka 1-2 timmar innan du använder skärbrädan igen.

Visa extra omsorg i samband med diskning.

I många fall så är det just diskmedel, vatten och vattenångor som gör att träskärbrädor torkar ut, spricker och inte blir så långvariga som man tänkt sig.

Vi föreslår handdisk och att man är sparsam med användandet av diskmedel. Låt skärbrädan torka efter diskning, och om den därefter känns torrare än när du köpte den så kan det vara på sin plats med lite olja eller skärbrädevax. 

Gör en bakteriedödande rengöring av din träskärbräda.

Häll vitvinsvinäger eller ättika i en sprayflaska. Spraya skärbrädan med innehållet i flaskan och torka sedan av skärbrädan noga med en ren handduk eller hushållspapper. Både vitvinsvinäger och ättika är ett fantastiskt och naturligt desinfektionsmedel. 

Du kan även använda dig av grovsalt för att döda bakterier på din skärbräda. Täck skärbrädan med saltet och skrubba den sedan med en ren borste. Låt den sedan stå i cirka 30 min för att sedan skölja av den med vatten och sedan torka av den med en ren handduk eller papper. Ställ sedan skärbrädan stå på högkant för att torka riktigt.

Vill du göra en riktig djuprengöring av din träskärbräda kan du blanda 50 ml ättika med 5 ml bakpulver eller bikarbonat. Töm sedan ut blandningen över skärytan på skärbrädan och låt det verka 5-10 minuter. När det verkat färdigt gör du rent skärbrädan med en ren borste och varmt vatten. Torka sedan av skärbrädan med en ren kökshandduk eller hushållspapper. Låt skärbrädan sedan torka riktigt på högkant innan du använder den igen.

Låt träskärbrädan torka helt mellan användningar.

Fukt är en grogrund för bakterier, och något som riskerar att ha negativ inverkan på träet.
Därför är det en bra idé att låta skärbrädan torka helt mellan användningarna. Ställ gärna skärbrädan på högkant medans den torkar.

Många väljer att ha flera träskärbrädor att skifta mellan för att undvika fuktrelaterade problem.

Vad gör du om din träskärbräda börjar lukta konstigt?

Om din träskärbräda börja lukta konstigt även fast du har diskat den kan det vara läge för en djuprengöring med hjälp av ättika och bikarbonat som vi beskrev ovan. 

Du kan även pröva med att täcka skärytorna på skärbrädan med bakpulver eller bikarbonat och låta det verka ca 15-20 minuter. När bakpulvret/bikarbonaten har verkat färdigt så diskar du skärbrädan noggrant med varmt vatten. Låt sedan träskärbrädan torka riktigt innan du använder den. 

Naturligt slitage är oundvikligt men går att åtgärda.

Du kommer att märka att tiden sätter sina spår i träskärbrädan precis som i en plastskärbräda.
Men i många fall går det med enkla sätt att återställa en träskärbrädas yta och reparera även de mest djupgående skadorna oavsett om den är tillverkad av trä.

Även vissa typer av plastskärbrädor går att reparera och återställa men det är oftast enklare att  återställa en träskärbräda.

Förutsättningarna för att reparera och återställa en skärbrädas yta varierar utifrån vilken utrustning man har tillgänglig. Men allt ifrån slipblock och sandpapper till hyvlar är möjliga redskap man kan använda.Så länge varje åtgärd efterföljs av noggrann inoljning av träskärbrädan så blir resultatet i de flesta fall väldigt bra.

Skötselråd för Björkhantverks skärbrädor och serveringsfat.

Alla ovanstående skötselråd kan användas på alla våra skärbrädor och serveringsfat. När du köper ett serveringsfat eller en skärbräda av oss är dom redan behandlade med en blandning av olja och bivax avsedd för köksprodukter.

Intresserad av mer tips och råd kring träskärbrädor?

Då är du välkommen att följa oss på våra sociala medier eller anmäla dig till vårt nyhetsbrev nedan.

Just nu får du 50 kr i rabatt på din nästa beställning om du anmäler dig till vårt nyhetsbrev. Du deltar även i utlottningen av träprodukter varje månad så länge du följer vårt nyhetsbrev. 


Följ oss på sociala medier