• Björkhantverk från Hälsingland
Fri frakt över 600:- / Betala säkert via Klarna/ Lokaltillverkat

FAQ - Björkhantverk.

Här svara vi på relevanta frågor som skickas till oss för att du ska få reda på så mycket som möjligt om oss och våra produkter. Hittar du ej din fråga och svar här så skicka gärna in den till oss på Björkhantverk så ska vi försöka svara på den.

Frågor och svar om träskärbrädor. 

Vardagligt användande av en träskärbräda är i de flesta fall enkelt. Men det hindrar så klart inte funderingar från att uppstå. Här är några av de frågor som ofta återkommer gällande just träskärbrädor. 

Stor björkskärbräda

Kräver en skärbräda tillverkad av trä mycket skötsel och omvårdnad?

Det är viktigt att poängtera att all skötsel av en träskärbräda handlar om att förlänga dess livslängd och bevara dess unika egenskaper.

Många väljer att utan närmare eftertanke använda sin träskärbräda tills de upplever att den blivit alltför sliten och det är absolut inget fel med det.

Tvärtom så är det en stor frihet att själv avgöra hur mycket tid, ork och engagemang man vill spendera på sin skärbräda.

Vill man få ut så mycket som möjligt av sitt inköp så rekommenderar vi ett visst mått av omsorg.

Vilka olika typer av träskärbrädor tillverkar ni?

Vi på Björkhantverk tillverkar och säljer i dagsläget 4 olika typer av träskärbrädor handgjorda av främst björk. 

Vilken typ av träskärbräda du ska välja handlar mycket om vad du tycker är fint, vad du ska använda den till och hur mycket pengar du vill lägga på din nya skärbräda.

Av vilka olika träslag tillverkar ni skärbrädor?

Vi på Björkhantverk använder nästan uteslutande naturlig björk från Hälsingland till att tillverka våra skärbrädor och serveringsfat då vi tycker det är ett vackert, hållbart och lokalt träslag att jobba med. Vi använder ibland även asp eller furu till tillverkningen av skärbrädorna.

Men träskärbrädor kan givetvis tillverkas av andra träslag också som ni säkert redan vet. Skärbrädor av ask, bok, lönn, körsbär, valnöt och ek är vanliga svenska träslag som används. 

Sen finns det träskärbrädor som tillverkas tropiska träslag så som bambu, mahogny, akacia och teak. Det som är bra att tänka på när det gäller dessa träslag är att dom ej växer naturligt i Sverige utan träslagen är importerade. Det är även viktigt att kolla upp att träslagen odlats ekologiskt hållbart för att ej bidra till den katastrofala regnskogsskövling. 

Tål skärbrädor gjorda av trä fukt och vatten?

Trä krymper och sväller naturligt utifrån omgivningens fuktnivå. Det innebär att såväl luftfuktighet som vatten kommer att påverka träskärbrädan. Men detta är inte nödvändigtvis något negativt. Tvärtom är trämaterialets formförändringar en del av vad som gör det beständigt.

Så länge man ser till att träskärbrädan spenderar merparten av sin tid i vanlig inomhusmiljö så är det inga problem. Undvik däremot att blötlägga den alltför länge.

Se till att underhålla/impregnera din träskärbräda regelbundet med någon form av livsmedelsgodkänd olja och gärna ett skärbrädevax efter det för extra bra skydd

Kan en träskärbräda torka ut?

Samma sekund som man avskiljer ett träd från dess rötter så tappar det till stor del sin naturliga återfuktningsförmåga.

Därför är det viktigt att regelbundet behandla allt trämaterial och vara lite extra noggrann med hur man hanterar det.

Det är aldrig en bra idé att långtidsförvara en obehandlad träskärbräda, då det riskerar att leda till uttorkning. Se därför till att regelbundet olja in och gärna vaxa din träskärbrädan för extra bra skydd, särskilt om du inte planerar att använda den under en längre tid.

Hos oss på Björkhantverk hittar du flera trävårdsprodukter som är framtagen för att vårda dina träprodukter i köket.

Tål en skärbräda diskmedel?

Trä är väldigt beständigt, och det tål faktiskt det mesta. Det finns sällan någon risk med att använda diskmedel på sin träskärbräda, så länge man är noggrann med att skölja av eventuella diskmedelsrester och på sikt ser till att återfukta träet.

För de flesta problem som uppstår i samband med diskning handlar främst om diskmedlet tar bort skärbrädans skyddande yta, vilket på sikt kan leda till uttorkning.  Vaxar man sin skärbräda med skärbrädevax regelbundet tål den diskmedel mycket bättre.

Hur länge håller en träskärbräda?

Rätt skött så kan en träskärbräda hålla livet ut. Men det är även sant att en vanvårdad träskärbräda kan nötas ut på några månader. Se därför till att ta hand om din skärbräda på rätt sätt. Vi på Björkhantverk har tagit fram flera underhållsprodukter för skärbrädor som hjälper dig med  jobbet.

Så se därför till att sätta dina förväntningar på livslängd i relation till den nivå av engagemang du känner att du vill hålla. En träskärbräda håller i regel betydligt längre än en skärbräda i plast.

Är det svårt att återställa ytan på en träskärbräda?

Ofta så är det efterbehandlingen som avgör hur lyckad den nya ytan blir. Huruvida man väljer att hyvla eller slipa är ofta mindre avgörande än hur mycket tid man spenderar på att få ytan jämn och ser till att olja in eller vaxa den nya ytan.

Det bästa sättet är att helt enkelt testa sig fram. När ytan blivit tillräckligt sliten så har man egentligen ingenting att förlora på att själv försöka återställa den. I värsta fall så lär man sig av sina misstag, och lyckas bättre nästa gång.

Vi har tagit fram ett speciellt underhållskit för att återställa mindre repor och skärmärken på din träskärbräda. Det innehåller en flaska skärbrädeolja, en burk skärbrädevax och en slipsvamp.

Har du en gammal och sliten skärbräda hemma som du vill ha hjälp med att återställa så  kan vi på Björkhantverk hjälpa dig med det.


Vilken typ av skärbräda är bäst för mina knivar?

Alla träskärbrädor är skonsam mot dina knivar men den typ av skärbräda som är skonsammast mot dina knivar är ändträskärbrädan då du skär över ändträ. 

Moderna skärbrädor i glas eller marmor ska man absolut ej använda som skärbräda då dom förstör dina knivar fort. Även skärbrädor tillverkade av bambu sliter hårt på din favoritkniv då bambu är ett väldigt hårt träslag.

Varför är en ändträskärbräda dyrare än andra träskärbrädor ?

En skärbräda i ändträ kräver flera arbetsmoment och tar betydligt längre tid att göra än dom andra skärbrädorna. Men resultatet blir en träskärbräda som är hållbarare i längden.

När är det dags att köpa en ny skärbräda av trä ?

När det är dags att byta ut din träskärbräda beror på allt ifrån hur ofta du använder den, till hur du har skött den. Därför är det nog omöjligt att ge ett konkret svar. Men precis som med andra träskärbrädor så brukar man känna på sig när det är dags att byta. 

En av de stora fördelarna med just skärbrädor i trä är däremot att du faktiskt har chansen att återställa ytan istället för att köpa en ny skärbräda.

Är skärbrädan färdigbehandlad när den levereras?

Ja, skärbrädan är färdigbehandlad när den levereras så att den är redo att användas så fort du får hem skärbrädan.

Våra skärbrädor förbehandlas med skärbrädeolja för att sedan slutbehandlas med Björkhantverks egna skärbrädevax för skärbrädor och serveringsfat. Vårt skärbrädevax består av speciellt framtagen skärbrädeolja och ekologiskt bivax och ger ett extra bra skydd till din skärbräda. 

Är husmorsknep verkligen bra för skärbrädor gjorda av trä?

Vi tror inte att det finns några hemligheter när det kommer till skötsel av träskärbrädor. Och precis som alla andra knep och tips så finns det både bra och dåliga husmorstips.

Därför föreslår vi att du helt enkelt använder sunt förnuft. Handlar det om beprövade idéer så lär de nog inte göra någon skada, eftersom träskötsel definitivt är en del av vårt globala och gemensamma kulturarv. Men handlar det om mer vågade knep så är det helt klart på eget bevåg som de testas.


Har du fler frågor eller vill du ha mer tips och råd kring träskärbrädor?

Då är du välkommen att följa oss på våra sociala medier eller anmäla dig till vårt nyhetsbrev på knappen nedan. Just nu får du 50 kr i rabatt på din nästa beställning när du anmäler dig till vårt nyhetsbrev.

Hittar du ej hittat svaret på frågan du letade efter är du varmt välkommen att kontakta oss via knappen nedan så försöker vi hjälpa dig med ett svar på det.


Följ oss på sociala medier